El PSC demana al Departament d’Agricultura sobre les accions de control de la processionària del pi a Catalunya

  • Actualitzat:
  • Creat:

El Grup del PSC al Parlament ha registrat una bateria de preguntes en relació a la plaga que afecta principalment el Prepirineu, Pirineu i Catalunya central

El PSC ha registrat al Parlament una bateria de preguntes relacionades a la plaga de processionària del pi a Catalunya amb l’objectiu que “el Departament d’Agricultura informi sobre les accions de detecció i control envers aquesta malaltia que afecta, principalment, les zones boscoses de Catalunya, és a dir, el Prepirineu, el Pirineu i la Cataluya central”. El diputat socialista per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha afirmat que “l’actual plaga suposa un problema de risc per la salut pública, que es pot veure agreujada per unes temperatures cada any més càlides”.

Per això, Ordeig ha apuntat que “davant l’increment de riscos que suposa la processionària per als nostres boscos, cal que el Departament d’Agricultura prengui les mesures de control i extinció de la plaga abans que haguem de lamentar conseqüències mediambientals greus i assegurar la recuperació dels pins que se’n puguin veure afectats”. En aquest sentit, Ordeig ha afirmat que “cal tenir també en compte els efectes de la processionària a les persones i als animals, doncs és un insecte que pot provocar urticària pel que cal evitar-ne el contacte” i ha afegit que “el Departament ha de ser eficient i àgil també a l’hora d’evitar-ne la propagació mitjançant trampes eficaces”.

Ordeig ha explicat que “tal  i com apunten els experts, un cop la processionària afecta un pi cal executar un sistema manual i selectiu de retirada dels nius ubicats a les branques i cremar-los. Aquest procés es lent i complicat. Així com també la disminució i neteja de pinars que no ho evitaria però faria que hi hagués menys volum”. Per tot plegat, el diputat socialista ha reclamat que “és important que el Departament d’Agricultura sigui conscient de la necessitat d’actuar per evitar un augment de l’afectació de la processionària als pins prenent les mesures d’acció correctes i destinant-hi les partides necessàries”. 

* Adjuntem les preguntes registrades. 

Fitxers adjunts: