Javi López exigeix a la Comissió que actuï en la crisi de la fruita i retiri les 40.000 tones de fruita de pinyol que reivindica el sector

  • Actualitzat:
  • Creat:

“La crisi dels preus de la fruita és una crisi europea. Exigim a la Comissió que declari ‘situació de pertorbació greu del mercat’ dels préssecs i les nectarines per procediment d’urgència i es prenguin les mesures excepcionals previstes als reglaments”

L’eurodiputat socialista català ha preguntat aquest matí per la via d’urgència al Comissari d’Agricultura Phil Hogan si creu que les mesures  excepcionals establertes per la Comissió Europea per a la campanya 2017 per fer front a la situació generada per l'anomenat veto rus són suficients i ha preguntat si té previst adoptar noves mesures d’urgència i excepcionals previstes al reglament  com la retirada de 40.000 tones excedents, donat  que  l'evolució dels preus de la campanya 2017 mostren clarament que es donen les circumstàncies que preveu l'Organització Comuna de mercats (OCM) dels productes agraris per declarar la greu pertorbació del mercat en préssecs i nectarines.

L’eurodiputat socialista català afirma que “la Comissió Europea ha de respondre ràpid en una crisi que està patint el sector agrícola català i aragonés però francès i italià. És una crisi europea.”

El sector agrícola està vivint una crisi de preus  des del boicot rus a les exportacions agrícoles europees que va començar el 2014, país que adquiria uns quaranta milions de kg de fruita dolça i que ara importa des de Xina majoritàriament. Aquest any però la crisi s’ha agreujat per les barreres comercials fitosanitàries establertes a la Unió Duanera Euroasiàtica  des de l’ 1 de juliol (Armènia, Bielorússia, Federació Russa, Kazakhstan i Kirguizistan).

“És necessari pal·liar les conseqüències del veto rus i bielorús a les exportacions agrícoles europees com a conseqüència de les sancions que la Unió Europea va imposar a Rúsia per donar suport a Crimea. Les mesures previstes fins ara s’han demostrat clarament insuficients. El veto l’estan patint en carn pròpia els pagesos catalans, un sector ja matxacat per anys de crisi. Cal que la Comissió  declari la situació de pertorbació greu del mercat i retiri de forma urgent les 40.000 tones del mercat que reivindica el sector. La UE va actuar en la pertorbació de mercat de la crisi de la llet l’any passat, ara no pot restar impassible davant aquesta crisi.”

La situació ha esdevingut insostenible, aquest any Afrucat, Asaja i la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça exposen que produir un kg de fruita costa uns 30 cèntims i ara es veuen obligats a vendre per 20. 

 

 

Fitxers adjunts: