El Congrés aprova la iniciativa del Grup Socialista per reobrir les plantes de purins i s’evitin problemes al medi ambient

  • Actualitzat:
  • Creat:

El diputat Gonzalo Palacín ha defensat que la PNL aposta també per "l'elaboració d'un Pla Nacional de Tractament de Excedent de Purins i de Reducció de la seva Impacte Ambiental, per avançar cap a una gestió més sostenible"

El diputat socialista Gonzalo Palacín ha defensat avui a la Comissió d'Energia, Turisme i Agenda Digital, una Proposició No de Llei socialista que "exigeix ​​al govern que prengui les mesures necessàries per reobrir les plantes de tractament de Purins que es van veure abocades al tancament després del cop de decret elèctric del govern del PP", ha subratllat.

Una PNL que ha estat aprovada en aquesta Comissió fruit d'una transaccional recolzada per la majoria dels grups parlamentaris però que ha comptat amb l'abstenció del Partit Popular.

A més de Palacín, està signada conjuntament pels diputats socialistes: Pilar Lucio, José Miguel Camacho, Meritxell Batet, Marc Lamúa, Lídia Guinart, Mercè Perea, José Zaragoza, Javier Antón i María González Veracruz, en representació de les CCAA més afectades.

En la seva intervenció, Palacín ha destacat que "aquesta situació afecta molt especialment a les zones vulnerables i on més cabana porcina concentren, que són on es troben ubicades aquestes plantes". "Vam demanar ampliar la vida útil d'aquestes plantes per tal que sigui de 25 anys enlloc dels 15 actuals, que permeti posar en marxa totes les plantes i que els doni un termini suficient per poder fer front a les inversions necessàries", ha ressaltat Palacín.

"La iniciativa també incorpora l'elaboració d'un Pla Nacional de Tractament de Excedent de Purins i de Reducció de la seva Impacte Ambiental, per avançar cap a una gestió més sostenible", ha destacat.

Pel Grup Socialista, "amb aquestes mesures es tracta de donar solució no només a les plantes de gestió, sinó que són un conjunt d'actuacions favorables per al sector porcí, ja que la viabilitat de moltes explotacions depèn de les pròpies plantes per poder créixer o mantenir la seva cabana".

Finalment, Palacín ha lamentat que el PP s'hagi abstingut, de manera que "dóna de nou l'esquena al medi rural", ha conclòs el diputat del PSOE.

Per la seva banda, el Secretari de Món Rural i Agroalimentari del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, Joel Arbonés, ha valorat positivament que “els socialistes assolim una nova fita en la defensa d’una de les principals reivindicacions del sector agroalimentari, molt perjudicat en el seu moment pel Decret del PP que va obligar al tancament de les plantes de purins”. Arbonés ha recordat que “de les 29 plantes de tractament de purins a tot l’Estat, 6 estan a Catalunya i d’aquestes 4 es troben a les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, el que prova la importància d’aquesta activitat pel nostre territori” i ha afegit que “ara, cal que el Govern compleixi amb l’aprovació d’aquesta proposta i permeti reprendre una activitat, la de la gestió dels purins, imprescindible en l’activitat agroalimentària i també en la gestió del medi ambient”