"La crisi al sector de la fruita no pot esperar"

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article d'Òscar Ordeig, diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament de Catalunya

La greu situació de crisi que pateix el sector de la fruita a Catalunya, amb especial afectació a les Terres de Lleida com a principals productors, porta ja massa temps perjudicant als nostres productors sense que Generalitat, Estat ni Unió Europea prenguin les mesures adients a curt i llarg termini.

El sector de la fruita, el 82% del qual es concentra a les comarques de Lleida, porta sumant 4 anys de dificultats davant la passivitat del Govern. Un Govern al que des del Grup Parlamentari Socialista hem apel·lat amb nombroses propostes i interpel·lacions a la Conselleria d’Agricultura per tal que es prengui seriosament la necessitat d’emprendre accions que acabin amb el menyspreu que està patint el sector.

Si fem una anàlisi ràpida de les causes que han portat a aquesta situació ens trobem amb el veto d’exportacions per part de Rússia des de 2014, la desaparició de petits i mitjans productors, l’augment de costos de producció, la davallada en picat del preu de la fruita que rep el productor mentre el preu de venta es multiplica per 7... Qualsevol pot entendre que ningú pot suportar pagar més per una feina que el que rep per la mateixa, oi?

Aquí és on demanem per exemple que s’augmentin els recursos humans i materials per millorar el control, amb inspectors i sancions i així assegurar el bon funcionament de la cadena alimentària. És imprescindible acabar amb els abusos de les grans cadenes alimentàries, així com la morositat o els incompliments amb la Llei de Consum, les Normes de Competència o de la Llei de la Cadena Alimentària. En aquest sentit, cal valentia per part de les administracions per mobilitzar els recursos necessaris i tramitar i resoldre els expedients sancionadors pendents per pràctiques abusives o irregulars a les grans superfícies comercials o a la cadena alimentària.

Els i les socialistes ens hem posat al costat i al serveis dels nostres pagesos i ho seguirem fent, davant la desídia i la inacció a la que ja ens té massa acostumats el Govern de la Generalitat quan es tracta de fer política de veritat, la que dóna respostes a situacions com la que pateix el sector de la fruita. Per això, al marge de tot el soroll i espectacle que vivíem els passats 6 i 7 de setembre en el Parlament, el Grup Parlamentari Socialista ens vam mantenir en l’intent de seguir defensant els drets i la dignitat de la ciutadania; una dignitat que passa en el sector agrari per rebre un preu just per un producte que és a més d’alta qualitat.

Si volem que els nostres pagesos puguin continuar amb la seva activitat, que és un dels principals actius per les Terres de Lleida i per Catalunya, si creiem en el territori i la seva gent, cal l’entesa i coordinació entre les administracions de la Generalitat, l’Estat i la Unió Europea. Cal que tots plegats ens posem a treballar per aplicar mesures urgents que acabin amb una crisi al sector de la fruita que ens pot portar greus conseqüències d’abandonament d’activitat i desertització dels territoris. No cal esperar un futur imaginari per fer pressió a Brussel·les i endegar ja les mesures que el sector demanda. Qui vol fer país treballa per la seva gent, per tots i totes els ciutadans i ciutadanes, visquin on visquin i votin al partit que votin.